Welkom op de website van de Reumapatienten Vereniging Roermond e.o.

Zwembad bij Hornerheide gaat eind dit jaar dicht

Het zwembad bij CIRO in Horn gaat per 31 december van dit jaar dicht. Dat heeft de stichting Zwembad Hornerheide onlangs besloten. Teruglopende huurinkomsten in combinatie met stijgende onderhoudskosten liggen ten grondslag aan het besluit.

CIRO, expertisecentrum voor chronisch orgaanfalen, is de grootste huurder van het zwembad maar maakt daar steeds minder gebruik van. Een woordvoerster van CIRO laat weten dat de patiëntengroep die wordt behandeld, waaronder mensen met ernstig COPD of astma, de laatste jaren een steeds complexer ziektebeeld heeft met veel bijkomende aandoeningen. „Daardoor zijn ze met grote regelmaat niet meer in staat om van het zwembad gebruik te maken. Ze krijgen een andere, passende behandeling op maat aangeboden.”

Alternatieven

De sluiting betekent ook dat andere organisaties die van het bad gebruikmaken op zoek moeten naar een alternatief. Een van die organisaties is de Reumapatiënten Vereniging uit Roermond, die zo’n 170 leden telt. „Drie dagen in de week zwemmen we er met verschillende groepen. Dat het bad dicht gaat is niet fijn, maar inmiddels zijn we erin geslaagd alternatieven te vinden”, vertelt voorzitter Henk Langeweg. „Men heeft ons op tijd op de hoogte gebracht.” CIRO laat weten dat met alle gebruikers nog vervolggesprekken zullen worden gevoerd om ze daar waar nodig te assisteren bij het vinden van alternatieven.

Inzamelingsacties

De ontstaansgeschiedenis van het bad is opmerkelijk. De 2,3 miljoen gulden die nodig was voor de bouw, waarmee in 1997 werd gestart, werd vooral via donaties en speciale acties om geld in te zamelen bij elkaar gebracht. De overheid wilde het bad namelijk niet financieren. Voor het inzamelen van het geld werd de stichting Vrienden van Hornerheide opgericht. Toenmalig voorzitter Geert Teeuwen noemt de beslissing om het bad nu te sluiten ‘belachelijk’. „Niet alleen omdat heel veel mensen er toen zoveel energie en geld in hebben gestoken om het te realiseren, maar ook omdat zo’n bad mensen met COPD of andere fysieke klachten juist heel erg helpt.”
Er is nog gekeken of het zwembad commercieel te exploiteren valt, maar omdat het bad deel uitmaakt van de behandelruimtes van CIRO is dat geen optie. De bedoeling is dat als het bad op 31 december sluit, de ruimte wordt omgevormd tot behandelruimte.
Wat is Hydrotherapie?

Letterlijk vertaald betekent het watertherapie. Met deze therapievorm doet u oefeningen in een warmwaterbad. U leert uw gewrichten en spieren op de juiste manier te bewegen, waardoor pijn minder wordt of weggaat. In het water zijn de oefeningen minder belastend voor het lichaam dan op het droge.


Voor wie?
Hydrotherapie wordt vaak aangeraden aan mensen met reuma. Het is bewezen dat dit effect heeft. Hydrotherapie kan voor mensen met pijnklachten in spieren en gewrichten een positieve uitwerking hebben. Veel deelnemers die bijvoorbeeld fibromyalgie, artrose of chronische pijn hebben, geven aan dat zij minder pijnklachten hebben dankzij hydrotherapie. Sommige zorgverzekeraars vergoeden zelfs de kosten, of een gedeelte daarvan.


Hoe werkt het?
Het warme water heeft een gunstig effect op het lichaam. Ten eerste ontspannen de spieren door warmte.
Daarnaast wordt de bloedcirculatie verbeterd, omdat in het water met een hoge temperatuur de bloedvaten verwijden en er dus meer zuurstof en voedingsstoffen naar de spieren en gewrichten worden gestuurd.
De conditie wordt verbeterd doordat het lichaamsgewicht in het water veel minder is dan op het droge. Hierdoor ontstaan er minder klachten en blessures.
Als laatste is het effect van de waterdruk ook heel belangrijk. Deze waterdruk heeft een heel gunstig effect op het lichaam. Via de huid gaan er zintuigelijke prikkels naar de hersenen, die hier op reageren door het immuunsysteem te stimuleren.


Waar vindt het plaats?
Via de Reumapatiëntenvereniging Roermond e.o. kunt u deelnemen aan Hydrotherapiegroepen in de zwembaden in Haelen of Heythuysen of in het Recreatiebad 'De Roerdomp' in Roermond.
In extra warm water wordt in de zwembaden te Haelen en Heythuysen geoefend onder leiding van instructeurs.
In het Recreatiebad De Roerdomp kan men bewegen in warm water onder leiding van een deskundige bewegingstherapeut. Na de groepsles is er gelegenheid om vrij gebruik te maken van het subtropische bad en het bubbelbad.


Hoe kan ik deelnemen ?
Ten eerste moet u lid zijn of worden van de Reumapatiëntenvereniging Roermond e.o.
Ten tweede is een reumaverklaring van uw arts of specialist vereist.
Daarna kunt u zich aanmelden voor de hydrotherapie en aangeven op welk moment u bij voorkeur wil gaan oefenen. Na aanmelding zal de algemeen contactpersoon contact met u opnemen, als er plaats is in de door u gewenste groep kunt u starten. Mocht er geen ruimte zijn op het tijdstip dat u wenst, dan zal in overleg bekeken worden of u in een andere groep kunt starten. Mocht dit niet mogelijk zijn of kiest u voor een ander tijdstip van uw keuze dan wordt u op een wachtlijst geplaatst.Coordinator hydrotherapie:
Mevrouw Rini Mestrom
Telefoonnummer: 0475 – 486496
E-mail: rinimestrom@gmail.com

Geen hydrotherapie op:


Roerdomp:
- vanaf 8 juli t/m 25 augustus (zomervakantie)