Welkom op de website van de Reumapatienten Vereniging Roermond e.o.Wat is Hydrotherapie?

Letterlijk vertaald betekent het watertherapie. Met deze therapievorm doet u oefeningen in een warmwaterbad. U leert uw gewrichten en spieren op de juiste manier te bewegen, waardoor pijn minder wordt of weggaat. In het water zijn de oefeningen minder belastend voor het lichaam dan op het droge.


Voor wie?
Hydrotherapie wordt vaak aangeraden aan mensen met reuma. Het is bewezen dat dit effect heeft. Hydrotherapie kan voor mensen met pijnklachten in spieren en gewrichten een positieve uitwerking hebben. Veel deelnemers die bijvoorbeeld fibromyalgie, artrose of chronische pijn hebben, geven aan dat zij minder pijnklachten hebben dankzij hydrotherapie. Sommige zorgverzekeraars vergoeden zelfs de kosten, of een gedeelte daarvan.


Hoe werkt het?
Het warme water heeft een gunstig effect op het lichaam. Ten eerste ontspannen de spieren door warmte.
Daarnaast wordt de bloedcirculatie verbeterd, omdat in het water met een hoge temperatuur de bloedvaten verwijden en er dus meer zuurstof en voedingsstoffen naar de spieren en gewrichten worden gestuurd.
De conditie wordt verbeterd doordat het lichaamsgewicht in het water veel minder is dan op het droge. Hierdoor ontstaan er minder klachten en blessures.
Als laatste is het effect van de waterdruk ook heel belangrijk. Deze waterdruk heeft een heel gunstig effect op het lichaam. Via de huid gaan er zintuigelijke prikkels naar de hersenen, die hier op reageren door het immuunsysteem te stimuleren.


Waar vindt het plaats?
Via de Reumapatiëntenvereniging Roermond e.o. kunt u deelnemen aan Hydrotherapiegroepen in het Recreatiebad 'De Roerdomp' in Roermond.
In het Recreatiebad De Roerdomp kan men bewegen in warm water onder leiding van een deskundige bewegingstherapeut. Na de groepsles is er gelegenheid om vrij gebruik te maken van het subtropische bad en het bubbelbad.


Hoe kan ik deelnemen ?
Ten eerste moet u lid zijn of worden van de Reumapatiëntenvereniging Roermond e.o.

Daarna kunt u zich aanmelden voor de hydrotherapie en aangeven op welk moment u bij voorkeur wil gaan oefenen. Na aanmelding zal de algemeen contactpersoon contact met u opnemen, als er plaats is in de door u gewenste groep kunt u starten. Mocht er geen ruimte zijn op het tijdstip dat u wenst, dan zal in overleg bekeken worden of u in een andere groep kunt starten. Mocht dit niet mogelijk zijn of kiest u voor een ander tijdstip van uw keuze dan wordt u op een wachtlijst geplaatst.Coordinator hydrotherapie:
Mevrouw Rini Mestrom
Telefoonnummer: 0475 – 486496
E-mail: rinimestrom@gmail.com